Formarna finns både i Nora och Karlskoga fr.om den 20 april!
Kryddäpple Kaka
6 ½ dl vetemjöl
2 dl ljus muskovado socker (går bra att ersätta med brun farin)
3 tsk malen kanel
2 tsk vaniljsocker
1 ½ tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
225 gram mjuk, rumsvarmt smör
4 ägg
3 mellanstora äpplen, skalade och skurna i tunna skivor
Sätt ugnen på 160 grader. Smörj formen ordentligt med rumsvarmt smör och en bra pensel.
Mjöla formen lätt och skaka bort överflödet.
Häll upp mjöl i en stor skål. Det blir mer exakt när man mäter om man skedar upp
mjölet i decilitermått istället för att doppa måttet i påsen. Häll tillbaka överbliven mjöl.
Blanda alla torra ingredienser i en stor skål. Lägg i smöret i små klickar tillsammans med äggen och äppleskivorna. Allt skall blandas samtidigt. Vispa i två minuter med en elvisp
på högsta hastighet. Skeda över smeten i en smord och mjölad form och grädda cirka 55 minuter. Testa med en sticka eller en termometer om kakan är färdig i mitten. Låt den
stå och vila 10 minuter, skaka lite på formen tills kakan lossnar och vänd sedan kakan upp
och ner på ett fat. Lyft försiktigt bort formen. Lägg tillbaka formen och låt kakan kallna.
2 kommentarer:
häftig riddarborg,,med mycket detaljer..
den går nog att ha med på badstranden och bygga sandslott med åxå'om sanden är lite blöt,,,fast klart lite fusk ädää förstås,,
vilken kul idé....
Skicka en kommentar