måndag 6 november 2017

Man får i princip skylla sig själv då det alltid finns en risk!

 2017-11-06 06:00
Annbritt Schmützer orkar arbeta deltid i keramikverkstaden. Att kunna fortsätta arbeta med lera och att hålla kurser är ett glädjeämne.LENA EDBOMAnnbritt fick vårdskada efter feldiagnosKRISTINEHAMN: Blev feldiagnostiserad och fick vårdskada - anmäler till JO– De har inte lyssnat på mej, säger Annbritt Schmützer, som är vårdskadad efter tre nackoperationer.Hon fick avslag hos IVO, Inspektionen för vård och omsorg, på sin anmälan om fel i vården. Nu fortsätter hon sin kamp med en JO-anmälan.
4
 Skriv ut artikeln     Rätta fel
Annbritt Schmützer har under många år haft besvär med nacken. Tretton besök vid vårdcentralen i Nora resulterade bara i värktabletter.
Efter många turer vid Kristinehamns vårdcentral och vid den neurologiska kliniken i Karlstad fick hon diagnosen diskbråck på tre ställen. När hon opererades vid neurokirurgiska kliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala konstaterades det att Annbritt inte hade diskbråck utan något som heter OPLL.
– Jag skulle inte ha opererats av en neurolog utan förmodligen av en ortoped, säger hon. Vid den första operationen blev en nervrot skadad och den går inte att reparera.
Bestående men
I dag, mer än två år efter den första operationen är hon fortfarande delvis sjukskriven och har fått bestående men. Hon har begränsad rörlighet och kraft i armar och händer.
– Varje vaken sekund är jag påmind om mitt handikapp, säger Annbritt Schmützer.
Hon har hela sitt vuxna liv varit krukmakare och hon är fortfarande verksam i den egna keramikverkstaden Hemjord. De timmar som hon arbetar med leran och de kurser hon håller är i stort sett det enda hon orkar med.
Hon behöver hjälp med de enklaste vardagssysslor som att ta på sig kläder eller bära något tyngre än ett mjölkpaket. Hon kan inte heller köra bil utan är på många sätt beroende av hjälp.
Fel diagnos
I anmälan till IVO konstaterar hon att vården varit ovillig att ställa diagnos, den diagnos som sedan ställdes och som hon blev opererad utifrån var felaktig.
– Jag är inte ute efter ersättning, jag vill få rätt, jag känner att vården har våldfört sig på mig, säger hon.
IVO:s beslut går inte att överklaga, men Annbritt ger sig inte. Hon har nu lämnat in en JO-anmälan där hon riktar kritik mot IVO för att avslaget tagits på fel grunder, hennes anmälan handlade om den felaktiga diagnosen, något som IVO inte ens nämner i sitt svar.
– Det blir nog en lång historia, säger Annbritt, som har Europadomstolen som nästa instans om JO går på IVO:s linje.
Drivkraften och motivationen för att orka överklaga i instans efter instans är att i
0550-41 25 13
lena.edbom@nkp.sengen annan ska råka ut för det som hon drabbats av.
Lena Edbom

1 kommentar:

trädgårdsdrömmar sa...

Hoppas du orkar fortsätta kämpa för din rätt
Kramar.